Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Första dagen på Israelresan. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Första dagen på vår resa avlöpte förvånansvärt väl. Det brukar alltid vara en inkörningssträcka men igår var det ovanligt lite problem trots 32 bussar som skulle koordineras och ca 1500 personer som skulle komma i tid till bussarna. Det var skolstart i Israel och 2,5 miljoner skolelever skulle iväg i trafiken vilket medförde lite mer kaos i trafiken än vanligt. Till detta kom att i Jerusalem var Olivberget avspärrat på grund av begravningen av de fyra israeler som mördades av Hamas utanför Kirjat Arba häromdagen.

Det var en oerhört kallblodigt terrordåd där man låg i bakhåll för en bil som stoppades genom beskjutning. Sedan gick man fram och sprejade den med kulor från Kalashnikovs och mördade de som satt i, en gravid mor, en far till sju barn, och två medliftande. Det var ett sällsynt kallblodigt mord vars uppenbara syfte vara att störa fredssamtalen som pågår i Washington. Många här tror att Netanyahu kommer att bli starkt pressad av Obama, inte minst att dela Jerusalem.

Det är mycket tal om ockupation och igår träffade jag en arabisk pastor som utan att blinka menade att den stora ockupationen är islams förtryck gentemot de kristna araberna här i landet.

Vi började igår vid den södra sidan, Hulda trapporna, det bibliska Ofel, vid Tempelberget. Det är en magnifik utsikt gentemot Davids stad, Betlehem, Olivberget, Kidrondalen och Sionberget. Jag vet inte hur många gånger jag har hört muslimer säga att det aldrig har funnits något judiskt tempel på denna plats. Det finns ett konsekvent förnekande av judisk historia och att detta land en gång var bebott av judar. En sorglig och  skandalös historieförfalskning.

I alla fall är det fantastiskt att stå vid södra muren, imorgon skall vi till Västra muren, och veta att Abraham varit här på Moria berg, att David varit här, på Ornans tröskplats, att Salomo byggde det första templet här, att det andra templet har stått här,och att Jesus gått här och tillbringat mycket tid i templet. Det är en underbar plats att predika på.

Idag skall vi runt i Jerusalem och till Hertzlberget där vi alla samlas och Knessets talman Reuven Rivlin skall tala till oss. Spännande med denna blandning av historia och nutid som alltid uppträder tillsammans i Israel.