Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Kåre Kristiansens Minnespris. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Jag känner mig mycket hedrad av att ha blivit tilldelad Kåre Kristiansens Minnespris. Det kom lite oväntat men jag tar mycket tacksamt emot detta fina pris.

 

Kåre Kristiansen var stortingsledarmot och en stark politisk och moralisk profil i Norge. Under 40 år var han aktivt verksam som politiker och hade ett starkt Israel engagemang. Han var också under en tid medlem i Nobelkommitén för fredspriset.

” Priset tilldelas en person eller organisation i Norge eller i utlandet som demonstrerat mod, styrka  och integritet, utmärkt sig i kampen för judisk-kristna värderingar och visat solidaritet med Israel och det judiska folket. ” säger den allmänna motiveringen för utdelandet av priset.

Under snart 30 år har jag på olika sätt aktivt varit engagerad i, både i Sverige och internationellt, att  på olika sätt stödja det judiska folket, att arbeta emot alla former av anti-semitism samt stödja Israels rätt till en trygg och säker existens .

Inte minst under senare tid ser vi hur allvarligt det är med den nu åter uppblossade farliga antisemitismen i Europa. Detta är särskilt allvarligt som det är den kontinent som var ansvarig för utplånandet av sex miljoner judar för inte särskilt länge sedan. Att det nu åter dyker upp liknande retorik som då och ett kraftigt ökande inslag av våld och aggression emot judar är mycket alarmerande och ett allvarligt varningstecken.  Idag kan judar knappast känna sig säkra i Europa och drar sig för att vistas på offentliga platser. Detta är fullständigt oacceptabelt. Det är ovärdiga inslag i ett modernt samhälle  och måste på allt sätt bekämpas . Ett samhälle som accepterar antisemitism är ett sjukt samhälle.

Staten Israel är och förblir ett  hem för det judiska folket. Det är deras ny-gamla hemland. Där har de judiska folket sin identitet och sina rötter.  Där har judar all rätt att bo, att få fritt invandra till och att kunna få leva i trygghet. Det har också alltid funnits judar boende där.  Samtidigt är det inte alls självklart att Israels existens är säkrad. Ständigt utsetts man för aggression av många olika slag och många vill och arbetar aktivt för dess utplånande. Inför denna allvarliga situation och ständiga hot är det både rimligt och viktigt att på allt sätt stödja Israels rätt till existens och  trygghet.

Jag ser med glädje fram emot att komma till Oslo den 19:e mars för att ta emot detta fina pris.