Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Urgamla stigar. | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

Jag vill nämna lite om en bok jag skrev för ett tag sedan, ”Urgamla stigar”, men först vill jag säga att det var så roligt och viktigt att tillsammans med Birgitta ge ut boken ”Den stora Upptäckten”. Jag tror inte att jag någon gång har varit med om att få så många positiva kommentarer om en bok. Det har kommit, brev, e-mejl,sms, etc ifrån människor som läst boken och uppenbarligen tycker om den. Det är människor ifrån vitt skilda sammanhang, med så olika bakgrunder.  Under årens lopp har jag skrivit ett antal olika typer av böcker, alltifrån grundläggande bibelundervisning till memoarer och även fått många kommentarer men jag måste säga att alla dessa kommentarer som kommit in senaste tiden tar priset. Det verkar inte vara någon tvekan om att boken berör och att många, efter att ha läst den, bättre förstår vår väg och våra beslut. Det känns fint. Inte alla håller med, men kan nu förstå processen lite bättre.  Boken är ju inte skriven i först hand för att värva folk utan för att kunna ge svar på alla frågor som vi fått om varför vi blev katoliker. Sedan står det var och en fritt att själv avgöra och att kanske själv forska vidare. Mycket är vunnit när människor läser i lugn och ro och kan förstå vår väg lite bättre.

En bok som  gick många förbi när den  kom ut 2014 heter ”Urgamla stigar”. Den kom ut alldeles innan jag offentliggjorde att vi hade för avsikt att bli katoliker i mars 2014 och drunknade nog i mediaflödet kring detta.

Boken är en uppföljare till boken ”Andliga rötter” som kom några år tidigare. Båda böckerna är lite mer teologiska än mina tidigare böcker och bygger på mina artiklar ifrån tidskriften Keryx  som är systematiserade och insatta i ett tematiskt sammanhang.

Jag har fått bra reaktioner på båda dessa böcker men tycker själv att den senare ”Urgamla stigar” på ett sätt är viktigare. Den står också för en senare utveckling i mitt teologiska tänkande. När jag med jämna mellanrum får frågor om hur det kommer sig att jag ändrat teologisk hållning i en del frågor då är dessa två böcker, men inte minst ”Urgamla stigar” en utmärkt bok som ger en mängd förklaringar och beskriver min utveckling på dessa områden. Inte minst för de som nu också har läst ”Den stora upptäckten” så kan det vara intressant att se hur mitt tänkande formades och omformades på ett antal olika punkter som sedan ledde fram till den väg som den ”Den stora upptäckten” beskriver.

”Urgamla stigar” har ett antal olika teman och berör sådant som har med Kyrkans natur och väsen att göra, om kyrkosyn egentligen spelar någon roll, om det andliga ledarskapets plats och funktion, om Andens förnyelse och liv, om frågor kring lidande och s.k. framgångsteologi samt om enhet som både gåva och utmaning i vår tid.

Inte minst unga förkunnare tror jag skulle ha både nytta av och känna sig utmanade av den. Läs den gärna!