Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Dagens Andakt | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

DAGENS ANDAKT


2022-05-16

Den etiopiske hovmannen

Filippus skyndade fram, och när han hörde honom läsa profeten Jesaja frågade han: ”Förstår du vad du läser?”
Apg 8:30
Filippus fick lämna väckelsen i Samaria när det var som bäst för att en speciell person behövde höra evangeliet. En etiopisk finansminister var på väg hem. I sin vagn satt han och läste ur profeten Jesaja. Men han förstod inte. Apostlagärningarna talar mycket om evangelisation. Dels massevangelisation, som i Samaria, dels personlig evangelisation, som här. Filippus behärskade båda formerna. Man kan inte bete sig på samma sätt i dessa olika typer av evangelisation. Om man inte är känslig för Anden skrämmer man bort människor. Hovmannen var inte stängd, inte på defensiven. Han var öppen och hungrig. Anden vet var dessa människor finns. Mannen sökte, det var därför han läste, men han begrep inte vad det betydde. Gud behöver någon som kan förklara hans ord.

Runt omkring dig finns människor. De är öppna. De kanske inte läser Bibeln eller kristna böcker, men de läser ditt liv och undrar. Anden manar dig att gå närmare deras vagn, inte att bygga en egen vagn att förskansa dig i. Bryt den fruktan, isolering och ovillighet som finns i ditt liv. Tro inte att andra skall sköta evangelisationen åt dig. Tro inte för en sekund att det går att vara kristen, utan att berätta det för andra. Du kommer att bli häpen över hur öppna människor är om du kommer med vanlig samtalston och är beredd att lyssna på deras undringar. Men vad skall du säga? Gör som Filippus, han ”började utifrån detta skriftställe predika evangeliet om Jesus för honom” (Apg 8:35). Börja med att enkelt berätta om vem Jesus är och vad han gjort för dig.

Bön

Tack Herre för att det finns människor runt omkring mig som är öppna och vill veta vem du är. Led mig till dem och visa mig vad jag skall säga. I Jesu namn. Amen.