Notice: wpdb::prepare kallades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Vänligen se Felsökning i WordPress för mer information. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 4006
Dagens Andakt | Ulf Ekman

DAGENS ANDAKT


2019-11-13

Det osyrade brödets högtid

Och på femtonde dagen i samma månad är Herrens osyrade bröds högtid. Då skall ni äta osyrat bröd i sju dagar. På den första dagen skall ni hålla en helig sammankomst. Ni skall då inte utföra något arbete. Och ni skall offra eldsoffer åt Herren i sju dagar. På sjunde dagen skall ni åter hålla en helig sammankomst, och då skall ni inte utföra något arbete. … Rensa bort den gamla surdegen för att ni må vara en ny deg, eftersom ni är osyrade. Ty vårt påskalamm Kristus har blivit slaktat.
3 Mos 23:6-8; 1 Kor 5:7
Påsken påverkar din position inför Gud. Genom Jesu offer har Gud förklarat dig för icke skyldig. De glada nyheterna är att vi har fått frid med Gud. Det osyrade brödet påminner oss om hur Gud förvandlade vårt liv inför honom. Under sju dagar skulle man inte äta något annat än osyrat bröd, och man började dagen efter påsk. När Herren befriade Israels barn drog man ut med hast och man hann inte baka sitt bröd. Surdegen fanns inte med. Surdegen symboliserar det gamla livet i Egypten och dess synder. Nu skulle man lägga av det gamla livet. Än i dag söker ortodoxa judar igenom hela sitt hus för att rensa bort all surdeg innan pesach firas enligt lagens instruktioner. När surdegen är borta kan påsken firas.

Första Johannes brev 3:5 säger: ”Och ni vet att han uppenbarades för att ta bort synderna, och synd finns inte i honom.” Han är själv det osyrade brödet, livets bröd. I det brödet finns inget som hör till världen. När vi äter av honom får vi del av hans liv, inte av världens mörker. Jesus begravdes under denna högtid. Han som inte visste av någon synd hade på korset blivit gjord till synd för oss. Han smakade vår surdeg för att den skulle rensas bort ur våra liv. Han dog och begravdes för att vår gamla människa skulle begravas med honom. Genom honom har vi lagt av vårt gamla liv.

Bön

Tack Herre Gud för att du i Jesus tog bort syndens surdeg. Tack för att du ger mig kraft att rensa bort sådant som inte behagar dig och i stället ger du mig ett nytt liv i dig. I Jesu namn. Amen.