Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Dagens Andakt | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

DAGENS ANDAKT


2021-10-15

Förbli i vinstocken

Förbli i mig, så förblir jag i er. Liksom grenen inte kan bära frukt av sig själv, utan endast om den förblir i vinstocken, så kan inte heller ni det, om ni inte förblir i mig. Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra.
Joh 15:4-5
Nyckelorden här är ”förbli i mig”. Ordet förbli betyder att ”permanent bo hos”, ”att stanna kvar”. Det är så lätt att vi ägnar oss åt en ”fjärilskristendom”, där vi fladdrar omkring överallt. Som bin suger vi sötma lite här, lite där, för att sedan flyga vidare. Men Jesus talar om att vi skall parkera, flytta in och rota oss. Grenarna hoppar inte omkring överallt på trädet. De förblir där de växte fram.

Grenen är helt beroende av livet ifrån stammen. Så är vi beroende av livet från Jesus. Vi kan inte leva utan honom. I honom är det vi lever och finns till. Vi kan inte bära frukt utan honom. Vi kan inte göra någonting utan honom. Detta betyder alltså att vi är totalt hjälplösa utan Jesus och totalt beroende av honom.

I århundraden har människor byggt olika religösa system och ofta satt sin förtröstan på systemet, på människorna, på ritualer och läror. Ibland har man satt Jesu namn på allt detta och stridit om vem som har haft mest rätt angående honom. Men om det i allt detta inte finns en levande, vital, innerlig livsgemenskap med honom, så är allt förgäves. Utan det unisona livet med Gud är allt till sist bara tomt utanverk.

Men en människa som på djupet är berörd av honom har en underbar framtid. Lika sant som det är att vi inte kan göra något utan honom, lika sant är det att vi förmår mycket med honom. Paulus säger i Filipperbrevet 4:13: ”Allt förmår jag i honom som ger mig kraft.” Med andra ord: I honom kan du egentligen bära hur mycket frukt som helst!

Bön

Tack Herre för att du leder mig in i det unisona livet med dig. Visa mig hur jag förblir hos dig. I Jesu namn. Amen.