Notice: wpdb::prepare anropades felaktigt. Sökfrågan innehåller felaktigt antal platshållare (2) i jämförelse med hur många argument som skickades (3). Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 4.8.3.) in /home/ulfekman/public_html/wp-includes/functions.php on line 5664
Dagens Andakt | Ulf Ekman
Notice: Undefined index: plugin-init in /home/ulfekman/public_html/wp-content/plugins/archives-calendar-widget/archives-calendar.php on line 87

DAGENS ANDAKT


2021-11-27

Han som var död – han lever

I sin högra hand höll han sju stjärnor, och ur hans mun gick ett tveeggat, skarpt svärd, och hans ansikte lyste som solen, när den skiner i all sin kraft. När jag såg honom föll jag ner som död för hans fötter, och han lade sin högra hand på mig och sade: ”Var inte förskräckt. Jag är den förste och den siste.”
Upp 1:16-17
Jesus har smakat döden i allas ställe säger Hebreerbrevet 2:9. När han talar i Uppenbarelseboken säger han klart: ”Jag var död.” Jesus dog verkligen. Detta var något ofattbart, speciellt för hedningar med grekisk bakgrund. Gud är evig och kan inte dö. Och om Jesus är Gud, då kan han inte dö. Och dör han är han inte Gud. Men Bibeln säger att Jesus är både Gud och människa. Han är Ordet som blev kött. Han är fullt ut Gud och fullt ut människa. Hans gudomliga natur har sammanfogats med hans mänskliga natur utan att den ena utesluter den andra eller blir sammanblandad med den andra. Detta är för oss ett mysterium. Det betyder att det inte bara är människan Jesus som dör utan Guds Son, Gud Sonen. Så, utan att Gud kan dö, dör ändå Gud. Inte Gud Fadern, men Gud Sonen, som sedan uppväcks av Gud Anden.

När därför Jesus säger: ”Jag var död”, så menar han det i dess djupaste betydelse. Inte att han upphörde att existera, men att han var totalt avskild och bortkastad ifrån Gud Fadern. Han tog på djupet varje människas djupaste synd och dess ofattbara konsekvenser, den eviga döden. Han har smakat dess fasa. Var? På korset! Det var där han både dog och segrade. Men i och med uppståndelsen har han för alltid nycklarna till döden och helvetet. Han är en evig segerherre!

Bön

Herre, Jesus, tack för att du har nycklarna till allt som vill döda och förstöra. Du har vunnit seger över det. Nu lever du för att ge överflödande liv åt allt. Tack för att du har gett mig liv. I Jesu namn. Amen.